Σάββατο 1 Μαρτίου 2008

ΚΩΣΤΗΣ ΜΑΡΑΒΕΓΙΑΣ - Ilegal



Έξω καρδιά, χαρούμενος και μελωδικός, διεθνής όσο αφορά τις αναφορές του (από Manu Chao, μέχρι Les Negress Verte) και ελληνικός όσο αφορά στους στίχους και την, ευρύτερα λαϊκή, ψυχοσύνθεσή του, ο δίσκος του Μαραβέγια αποδεικνύεται χάρμα ακοής.
Τσέλο, τρομπέτες, ηλεκτρικές κιθάρες και ακορντεόν, δημιουργούν ένα ηχητικό πανηγύρι που αγγίζει την ατμόσφαιρα (ή πιο σωστά τον απόηχο) των λαϊκών και των ελαφρολαϊκών γλεντιών του Χιώτη απ’ τη μια και αυτή των live του Μanu Chao απ’ την άλλη.

Τα τραγούδια του Μαραβέγια είναι απλά, χωρίς να είναι απλοϊκά, είναι ερωτικά χωρίς να είναι καψουροτράγουδα και πάνω απ’ όλα δεν είναι «κουρασμένα». Έχουν κάτι να πουν και το λένε με άνεση, απλότητα και ευαισθησία. Εκλείπουν ευτυχώς οι «δύσκολοι», «στριφνοί» και δυσνόητοι στίχοι, εκλείπει και η αγωνία να μας πείσουν για την συνθετική τους αρτιότητα και το καλλιτεχνικό τους μεγαλείο. Μακάρι η «περίπτωσή του» να μην αποτελέσει μια «νέα κατηγορία ελληνικού τραγουδιού» στην οποία θα καταλήξει να ανήκει μόνο ο ίδιος, αλλά την αφορμή για ένα νέο ρεύμα στο μουχλιασμένο «έντεχνο ελληνικό τραγούδι».

Tracklist: