Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2008

ΕΥΑΝΘΙΑ ΡΕΜΠΟΥΤΣΙΚΑ - ULAK (Soundtrack)


Άλλη μια συνεργασία κι ένας νέος δίσκος, νέο soundtrack της Ευανθίας Ρεμπούτσικα για την καινούργια ταινία του Τούρκου σκηνοθέτη Cagan Irmak με τίτλο "Ulak" (Αγγελιοφόρος/The Messenger).

Εκ νέου συνεργασία της Ρεμπούτσικα με τον Cagan Irmak ύστερα από την ταινία "BABAM VE OGLUM", για την οποία επιβραβεύτηκε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, τιμώντας την Ελλάδα διεθνώς, καθώς απέσπασε το βραβείο "World Soundtrack Discovery Award 2006" από τη World Soundtrack Academy του Βελγίου.

Δοκιμασμένη συνταγή εδώ λοιπόν. Ο ήχος 'γνώριμος', και ίσως περισσότερο κοντά, ως προς το ύφος, σε κάποιες παλαιότερες δουλειές της, όπως "Το αστέρι κι η ευχή", παρά στις πιο πρόσφατες που, εκ των πραγμάτων, πατούν περισσότερο το πόδι τους εις ανατολάς.
Όπως και να έχει, εκείνο που μου αρέσει στην Ε. Ρεμπούτσικα, νομίζω ότι το διαθέτει ακόμα, και στην καινούρια αυτή δουλειά της: πηγαία λυρικότητα.

Κι εδώ ένα μικρό video από την ταινία με το κύριο θέμα του soundtrack

Yiorgos Psihoyios - Love obsession, A jazz sensation II


Μετά από τις ενθουσιώδεις κριτικές που έλαβε το 1ο cd του Γιώργου Ψυχογιού, με τίτλο "Resurrection … a jazz sensation" που είχε κυκλοφορήσει από το label Artway – Technotropon / Polytropon στο τέλος του 2006, ο βιρτουόζος πιανίστας και ακορντεονίστας Γιώργος Ψυχογιός κυκλοφορεί τώρα το 2ο c.d. του με τίτλο"Love Obsession….a jazz sensation 2".

Το cd περιέχει 11 ορχηστρικά κομμάτια, 7 συνθέσεις του Γιώργου Ψυχογιού, 2 συνθέσεις του Μίμη Πλέσσα, αλλά και διασκευές στις συνθέσεις των κουβανών συνθετών Louis Channiveky και Mario Flores, καθώς και μια διασκευή στο τραγούδι "Τι είν’ αυτό που το λένε αγάπη" του Τάκη Μωράκη από την πασίγνωστη ταινία ¨Boy on a Dolphin¨.

Ο καλλιτέχνης στο 2ο του album επιστρέφει πιο ώριμος και με μια εσωτερική – μελαγχολική διάθεση και πραγματεύεται με τις συνθέσεις του και με τις ενορχηστρώσεις – διασκευές, την αγάπη και τον έρωτα μέσα από μια ποιητική ματιά, έχοντας μαζί του αυτή τη φορά σπουδαίους σολίστες από τον χώρο της jazz και της κλασσικής μουσικής.

Η απόλυτα ζωντανή ηχογράφηση έγινε στην αίθουσα συναυλιών του Ελληνικού Ωδείου Αθηνών, με λαμπάτα μικρόφωνα, απευθείας στον φορητό υπολογιστή I-book της Macintosh παρεμβάλλοντας ελάχιστα μέσα, ανάμεσα στους εκτελεστές και τον ηχολήπτη. Ελάχιστο μήκος καλωδίων και η καλύτερη δυνατή ποιότητα χρησιμοποιήθηκαν στην ηχογράφηση. Δεν χρειάστηκε κανένα τεχνητό μέσο αντήχησης – βάθος, παρά μόνο η ζωντανή αντήχηση της αίθουσας συναυλιών που έγινε η εγγραφή.

Οι μουσικοί που συμμετέχουν σε αυτό το δίσκο έδωσαν πράγματι την ψυχή τους, με αποτέλεσμα το c.d. "Love Obsession…" να ηχογραφηθεί με ελάχιστα takes.

Ο συνθέτης Μίμης Πλέσσας αυτοσχεδίασε μαζί με τον Γιώργο Ψυχογιό σε δύο πιάνα πάνω στο βραβευμένο του θέμα “Theme A” σφραγίζοντας με την ερμηνεία του τη φιλία και τη βαθιά εκτίμηση που τρέφουν ο ένας καλλιτέχνης για τον άλλον, ενώ η Νατάσσα Μποφίλιου ερμηνεύει αισθαντικά το μοναδικό τραγούδι του c.d. ¨Τι είν’ αυτό που το λένε αγάπη¨.


Παίζουν οι μουσικοί:

Γιώργος Ψυχογιός: πιάνο, ακορντεόν
Χρήστος Ασωνίτης: drums, κρουστά
Κώστας Κωνσταντίνου: κοντραμπάσο, ηλεκτρικό μπάσο
Μιχάλης Ρούσσος: βιολί, άλτο & σοπράνο sax, recorders
Λευκή Κολοβού: τσέλο
Μάκης Τσελέντης: hammond organ, b3
Νατάσα Μποφίλιου: φωνή, και ο Μίμης Πλέσσας: πιάνο
Ενορχήστρωση – Διεύθυνση Ορχήστρας: Γιώργος Ψυχογιός
Συμμετέχει η χορωδία του Ελληνικού Ωδείου Αθηνών
Μαέστρος: Νίκος Καρυώτης