Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2008

Maria Markesini - The Mimis Plessas Songbook 12 Sketches

Η μοναδική Ελληνο - Ολλανδέζα ερμηνεύτρια, performer και σολίστ Maria Μarkesini, με τη σύμπραξη δύο εκ των γνωστότερων σύγχρονων jazz συγκροτημάτων της Ολλανδίας, τους Bart De Win & the Vaste Mannen και τους Jurriaan Berger Quartet, ανακάλυψαν τον Μίμη Πλέσσα, (τον οποίο και στην πρώτη ακρόαση αποκάλεσαν ¨ο Gershwin της Ελλάδας¨) διασκεύασαν τραγούδια του με ιδιαίτερο και σύγχρονο τρόπο σε jazz και world φόρμες, ερμηνευμένα στην αγγλική, τη γαλλική και την ελληνική γλώσσα και δημιούργησαν το c.d. με τίτλο ¨Maria Markesini - The Mimis Plessas? song book¨ - 12 sketches¨ που μόλις κυκλοφόρησε στην Ελλάδα και στην Ολλανδία.

Στο c.d. περιλαμβάνονται 12 κομμάτια του Μίμη Πλέσσα, γνωστά και λιγότερο γνωστά από άριες και όπερες, σε εκπληκτικές jazz και world διασκευές της Μαρίας Μαρκεσίνη, του Bart de Win και του Jurriaan Berger, καθώς και μια έκπληξη της ελληνικής έκδοσης ως bonus track, το πασίγνωστο κομμάτι ¨Το άγαλμα¨, από ζωντανή ηχογράφηση στην αίθουσα συναυλιών του Ωδείου Φίλιππος Νάκας, που πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο του 2005.

Η Μαρία Μαρκεσίνη ερμηνεύει μοναδικά τα τραγούδια του c.d., με ένα δικός της ιδιαίτερο στυλ, ενώ συγχρόνως ενορχηστρώνει και παίζει πιάνο, αναδεικνύοντας τα ταλέντα της ως ολοκληρωμένη μουσικός. Ο Bart de Win, που θεωρείται από τους καλύτερους σύγχρονους ερμηνευτές στην Ολλανδία και στο Βέλγιο τη συνοδεύει σε δύο τραγούδια με την αισθαντική φωνή του και υπογράφει τις ενορχηστρώσεις μαζί με τους Vaste Mannen και τον νεαρότερο αλλά ιδιαίτερα ταλαντούχο πιανίστα και arranger Jurriaan Berger.

Η Μαρία Μαρκεσίνη και οι Jurriaan Berger Quartet βρέθηκαν το 2005 για πρώτη φορά στην Ελλάδα συμμετέχοντας σε δύο μοναδικές παραστάσεις στον αίθουσα συναυλιών του Ωδείου Νάκας καλεσμένοι από το Ωδείο σε master classes, σφραγίζοντας έτσι τη γνωριμία και συνεργασία τους με τον Μίμη Πλέσσα και το label της Artway - Technotropon

Το 2006 στο Κάστρο Αντιρρίου καλεσμένοι της Γέφυρας Α.Ε. αλλά και στο Μέγαρο Μουσικής τον περασμένο Νοέμβριο, συμμετείχαν σε συναυλίες με τη σύμπραξη του Μίμη Πλέσσα και απέσπασαν κορυφαίες κριτικές.

Τον Σεπτέμβριο του 2007, σε μια ειδική παράσταση στη Ρωμαϊκή Αγορά, υπό την αιγίδα της Ολλανδικής Πρεσβείας και του Δήμου Αθηναίων παρουσίασαν για πρώτη φορά ολοκληρωμένο το c.d. και έλαβαν εγκωμιαστικές κριτικές, για άλλη μια φορά.

Tracklist: