Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2008

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΓΕΡΜΑΝΟΣ - ΚΑΜΙΚΑΖΙ


Ο Βαγγέλης Γερμανός στον νέο του δίσκο, παρέα με την Γλυκερία, τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα και δύο νέες φωνές την Ηρώ Σαΐα και την Νόνη Βουδούρη, γράφει λαϊκά τραγούδια (και τα παλιά του λέει καλυμμένα λαϊκά ήταν) ζεϊμπέκικα, χασάπικα, τσιφτετέλια, ακολουθώντας τα χνάρια των πρωτομαστόρων του λαϊκού μας τραγουδιού και τα καταφέρνει μια χαρά.
Ο στίχος είναι συχνά χιουμοριστικός και όλος ο δίσκος βγάζει μια ανάλαφρη και μποέμ διάθεση.
Να προσθέσω ότι οι πίνακες που κοσμούν το ένθετο είναι του ίδιου και φαίνεται ότι εκτός από τη μουσική και τα μαθηματικά τα πάει καλά και με την ζωγραφική

Ας δούμε τι λέι και ο ίδιος σχετικά:

"Γεννήθηκα μουσικά την εποχή της μεγάλης νεανικής εξέγερσης. ’ρνηση του πολέμου, χίπις, Μάης του 68, Beatles, Stones, Easy Rider, Woodstock, Μαύροι Πάνθηρες, Φράουλες και αίμα, Νομική, Πολυτεχνείο Στη συνέχεια το κίνημα χτυπήθηκε, συρρικνώθηκε, εκτονώθηκε, εμπορευματοποιήθηκε. Έμεινε όμως και ζει στην καρδιά και το νου μας, πολιτιστική αξία, ελπίδα και προοπτική.

Ταξιδεύοντας, ήρθα σ επαφή με τις ρίζες μας, ιδίως το ρεμπέτικο, που είναι το δικό μας blues. Οι πόθοι και οι καημοί των ανθρώπων είναι παντού και πάντα ίδιοι. Απλά, εκφράζονται διαφορετικά. Περπάτησα σε ρυθμούς ανατολίτικους και δρόμους ηδονικούς. Μελέτησα τους πρωτομάστορες του σιναφιού μας, Βαμβακάρη, Τσιτσάνη, Παπαϊωάννου Ενσωμάτωσα το μπουζούκι στα τραγούδια μου. Όλα τούτα προϋπήρχαν μέσα μου από τότε που, τρίχρονος, τραγουδούσα στην αυλή του σπιτιού μας, στην Καστέλα του Πειραιά, όπως μου έλεγε η μάνα μου.

Ταξιδευτής και επιστροφεύς λοιπόν, για να τιμήσω την καταγωγή μου, με όλες τις εμπειρίες που γεύτηκα στη διαδρομή"



Tracklist
1 ΡΙΞΕ ΜΑΡΚΟ ΜΙΑ ΓΛΥΚΙΑ ΠΕΝΙΑ (με την Η.Σαϊα)
2 Ο ΨΑΡΑΣ ΚΑΙ Η ΓΟΡΓΟΝΑ (με τη Ν.Βουδούρη)
3 ΤΑΞΙΔΙΑΡΙΚΟ ΠΟΥΛΙ (με τον Λ.Μαχαιρίτσα)
4 ΚΑΜΙΚΑΖΙ
5 ΜΑΣΕΣ, ΞΑΠΛΕΣ, ΦΟΥΜΕΣ (με την Η.Σαϊα)
6 ΕΛΑ ΗΛΙΕ ΜΟΥ (με τη Γλυκερία)
7 ΣΗΚΩ ΠΑΝΩ ΑΧΙΛΛΕΑ (με τον Λ.Μαχαιρίτσα)
8 ΔΕ ΧΩΡΑΩ ΠΟΥΘΕΝΑ (με την Η.Σαϊα)
9 Σ' ΕΝΑ ΣΟΚΑΚΙ ΤΟΥ ΨΥΡΡΗ (με την Η.Σαϊα)
10 Η ΠΛΕΟΝΕΞΙΑ
11 ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ ΜΕ ΤΟ ΣΠΑΘΙ (με τη Ν.Βουδούρη)
12 ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΠΟΥ ΑΓΑΠΩ
13 Ο ΑΠΟΚΛΗΡΟΣ (με τη Γλυκερία)